Jadłospis

 

 Przedszkole „Przygoda” w Redzie 


PONIEDZIAŁEK

 

 

 

21.04.2025r. 

        

Święto


WTOREK

Śniadanie

 

 

 




Obiad

 

22.04.2025r.

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, 

z masłem, serek kanapkowy z pomidorami, kiełbasa krakowska, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewki, Inka czekoladowa.

Składniki: mleko, płatki orkiszowe, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, masło, serek kanapkowy, pomidor, kiełbasa krakowska, ogórek, sałata, rzodkiewka, kawa zbożowa, czekolada.


Zupa kalafiorowa, pierogi z mięsem, brokuły z masłem , woda 

z cytryną i miodem.

Składniki: woda, kalafior, marchew, mięso wieprzowe, mąka, por, pietruszka, seler, cytryna, miód


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie oraz 1,7,9-obiad 

ŚRODA

Śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

Obiad

 

23.04.2025r.

Zupa mleczna z makaronem, pieczywo żytnie, razowe, orkiszowe, pszenne z masłem, szynka konserwowa, pasztet drobiowy, rzodkiewki, sałata, ogórek małosolny, herbata z cytryną.

Składniki: mleko, mąka, pieczywo żytnie, pieczywo orkiszowe, masło, szynka konserwowa, pasztet drobiowy, sałata, ogórek, rzodkiewka, herbata


Zupa jarzynowa, pulpety wieprzowe w sosie koperkowym, ziemniaki, kapusta biała z marchewką i kukurydzą na jogurcie, kompot.

Składniki: woda, marchew, ziemniaki, łopatka wieprzowa, kapusta biała, kukurydza, oliwa, chrzan, pietruszka, por, seler, jogurt naturalny, owoce


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,3,7-śniadanie oraz  poz. 1,7,9-obiad

CZWARTEK

Śniadanie

 

 

 




Obiad

 

24.04.2025r.

Płatki zbożowe na mleku, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie 

z masłem, polędwica drobiowa, twarożek, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewki, herbata z cytryną.

Składniki: mleko, płatki zbożowe, mleko, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie, masło, twarożek, polędwica drobiowa, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata, cytryna


Barszcz ukraiński, pałki z kurczaka w sosie własnym, kasza bulgur, surówka wielowarzywna, woda z cytryną i miętą.

Składniki: woda, kurczak, marchew, koper, kasza bulgur, seler, kapusta biała, kukurydza, papryka, pomidory, oliwa


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie oraz 1,7,9-obiad

 PIĄTEK

Śniadanie

 

 

 

 



Obiad

 

25.04.2025r.

Kasza manna z budyniem waniliowym, pieczywo razowe, żytnie ze słonecznikiem, żytnie, pszenne z masłem, szynka wieprzowa, ser edamski, pomidory, sałata, rzodkiewka, kakao.

Składniki: mleko, kasza manna, budyń waniliowy, pieczywo razowe, żytnie, ze słonecznikiem, pszenne, masło, ser edamski, pomidory, sałata, szynka wieprzowa, rzodkiewka, kakao


Zupa z soczewicy, kotlet jajeczny, ziemniaki puree z koperkiem,  kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem, kompot .

Składniki: woda, soczewica, mięso z indyka, ziemniaki, marchew, por, kapusta,pietruszka, mąka, jajko, seler, koper, oliwa, jabłko, owoce


Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie oraz 1,3,7,9-obiad

Podwieczorki

 

 

 

Mix owocowy, marchewka, mleko.

Składniki: mleko, marchew, jabłko, banan, gruszka

Jogurt owocowy, gruszka, herbata owocowa.

Składniki: jogurt naturalny, gruszka, truskawka, jabłko, cukier

Galaretka wiśniowa, mandarynka, herbata malinowa.

Składniki: woda, galaretka wiśniowa, mandarynka, herbata

Bułka koktajlowa z serem, banan, mleko.

Składniki: bułka, mleko, banan 

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,3,7

Uwaga 1.                                                                                                                              


ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

Uwaga 2.                                                                                                                              


Gramatura  posiłków  podawanych w stołówce Przedszkola „Przygoda” w Redzie.

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami