Naszym priorytetem jest dostarczanie zdrowych, smacznych i zbilansowanych posiłków dla uczniów każdego dnia. Dbamy o to, aby każde dziecko mogło cieszyć się pełnowartościowym jedzeniem, dostosowanym do jego potrzeb żywieniowych. Nasze menu jest starannie opracowywane, aby zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych wspierających rozwój i koncentrację uczniów.
Zapewniamy również opcje dostosowane do dzieci z alergiami pokarmowymi lub specjalnymi wymaganiami dietetycznymi. Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym menu oraz tabelą alergenów, aby w pełni bezpiecznie cieszyć się naszymi posiłkami!
Poniższa tabela została przygotowana w oparciu o Załącznik II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem
8. Orzechy, t.j. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
* - oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały