Wykaz alergenów

 

Naszym priorytetem jest dostarczanie zdrowych, smacznych i zbilansowanych posiłków dla uczniów każdego dnia. Dbamy o to, aby każde dziecko mogło cieszyć się pełnowartościowym jedzeniem, dostosowanym do jego potrzeb żywieniowych. Nasze menu jest starannie opracowywane, aby zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych wspierających rozwój i koncentrację uczniów.

Zapewniamy również opcje dostosowane do dzieci z alergiami pokarmowymi lub specjalnymi wymaganiami dietetycznymi. Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym menu oraz tabelą alergenów, aby w pełni bezpiecznie cieszyć się naszymi posiłkami!

Poniższa tabela została przygotowana w oparciu o Załącznik II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.


SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE
LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę*,
  • maltodekstryn na bazie pszenicy*,
  • syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
  • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy, 
  • żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego*,
  • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
  • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
  • estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem

8. Orzechy, t.j. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

9.  Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 


 * -  oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały


Skontaktuj się z nami

Prywatna Szkoła Podstawowa im. Tony Halika

  • ul. Norwida 59
  • 84-240 Reda
Wyślij wiadomość