Prywatna Szkoła Podstawowa im. T. Halika w Redzie
Przedszkole „Przygoda” w Redzie
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad |
02.10.2023r. Płatki żytnie na mleku, pieczywo orkiszowe, żytnie, razowe, z masłem, szynka konserwowa, ser żółty edamski, pomidor, ogórek, herbata z cytryną i imbirem. Zupa z fasolki szparagowej, pierogi z mięsem okraszone cebulka, brokuły z masłem kompot. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad |
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
03.10.2023 Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, baleron z indyka, twarożek ze szczypiorkiem, pomidory, rzodkiewka, ogórek, herbata z miodem i cytryną. Krem z zielonych warzyw na mleku kokosowym z groszkiem ptysiowym, pałki z kurczaka w sosie jogurtowym z rodzynkami, ryż, marchewka z ananasem i delikatnym sosem chrzanowym, woda z cytryną i miętą. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,3,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad |
ŚRODA Śniadanie
Obiad |
04.10.2023r. Zupa mleczna, pieczywo żytnie, razowe, pszenne z masłem, szynka drobiowa, pasztet drobiowy, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną i miodem. Barszcz ukraiński, gołąbki inaczej w sosie pomidorowym, ziemniaki, marchewka mini, kompot . Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,7-obiad |
CZWARTEK Śniadanie
Obiad
|
05.10.2023r. Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, schab wędzony, ser salami, pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryna i malinami. Zupa ogórkowa, makaron zapiekany z mięsem, warzywami i mozzarellą, woda z pomarańczą. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycja 1-obiad. |
PIATEK Śniadanie
Obiad
|
06.10.2023r. Muesli na mleku, pieczywo orkiszowe, pszenne, żytnie, razowe z masłem, szynka gotowana, serek kanapkowy, pomidor, ogórek, sałata, kawa zbożowa z mlekiem. Zupa grochowa na boczku wędzonym, ryba z pieca, ziemniaki, por z marchewką i kukurydzą w sosie jogurtowym, kompot. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, poz. 1,4,9-obiad |
Podwieczorki
|
Mix owocowy, biszkopt, mleko. Budyń, arbuz, herbata z cytryna i miodem. Jogurt bananowy z owocami, jabłka, herbata miętowa. Kisiel, banany, kakao. Bułka koktajlowa z wędlina, gruszki, herbata owocowa. |
Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43