Prywatna Szkoła Podstawowa
Przedszkole „Przygoda” w Redzie
PONIEDZIAŁEK Śniadanie
Obiad |
20.03.2023r. Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, orkiszowe, z masłem, polędwica podwędzana, serek kanapkowy ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną i imbirem. Zupa porowo-ziemniaczana z boczkiem, makaron z twarogiem i cynamonem, woda z cytryną i miodem. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad |
WTOREK Śniadanie
Obiad
|
21.03.2023r. Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, z masłem, szynka konserwowa, pasztet drobiowy, pomidor, sałata, ogórek, pomidor, herbata malinowa. Rosół z makaronem, pieczeń ze schabu w sosie własnym, kasza pęczak, buraczki zasmażane, kompot. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad |
ŚRODA Śniadanie
Obiad |
22.03.2023r. Kasza manna na budyniu, pieczywo żytnie, razowe, pszenne, z masłem, szynka wieprzowa, sałatka z kurczaka z ryżem, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, herbata miętowa. Zupa rybna z łososia, z zieloną pietruszką, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i żurawiny na ciepło, woda z imbirem i miodem. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycja 1,4,7-obiad |
CZWARTEK Śniadanie
Obiad
|
23.03.2023r. Płatki zbożowe na mleku, pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie z masłem, schab wędzony, ser hochland, pomidor, ogórek zielony, sałata, rzodkiewka, herbata z cytryną. Krem z marchwi na mleku kokosowym, gulasz z mięsa wołowo-wieprzowego, kasza bulgur, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, woda z pomarańczą. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,7-obiad |
PIĄTEK Śniadanie
Obiad
|
24.03.2023r. Płatki miodowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa drobiowa, ser edamski, pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata miętowa. Zupa królewska na śmietanie, kotlet jajeczny, ziemniaki, marchewka mini z masłem, kompot. Alergeny:Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7-śniadanie, pozycje 1,3,7-obiad |
|
|
Podwieczorki
|
Mix owocowy, marchewka, kakao. Kisiel, banany, kompot owocowy. Jogurt naturalny z truskawkami, herbata miętowa. Budyń czekoladowy, mandarynki, kakao. Ciasto drożdżowe, jabłka, herbata z cytryna. |
Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7 .
Uwaga 1.
ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje 1 – 14 poniżej:
Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacija vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Źródło : PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43