Jadłospis

 

 

 

PONIEDZIAŁEK

 

Obiad

17.02.2020r.

 

Zupa ziemniaczana z łososiem i pietruszką, makaron z sosem truskawkowym, woda z imbirem i cytryna.

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,4,7

 

WTOREK

 

Obiad

 

18.02.2020r.

 

Barszcz ukraiński, gulasz wieprzowo-wołowy, kasza pęczak, buraczki z jabłkiem i szczypiorkiem, kompot.

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7

 

ŚRODA

 

Obiad

19.02.2020r.

 

Krem z selera i pietruszki z groszkiem ptysiowym, schab grillowany, ziemniaki, sałatka z marchewki, pora i mandarynki, kompot.

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7,9

 

CZWARTEK

 

Obiad

 

20.02.2020r.

           

Zupa grochowa na boczku wędzonym, nóżka kurczaka z pieca, ryż, surówka z czerwonej kapusty w sosie jogurtowym, woda

z pomarańczą.

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, pozycje 1,7

 

PIATEK

 

Obiad

 

21.02.2020r.

 

Zupa warzywna, kotlet jajeczny z brokułami, ziemniaki, mizeria

z koperkiem,kompot.

Alergeny: Uwaga 1 poniżej, poz. 1,4,7,9

 



Uwaga 1

 

ZAŁĄCZNIK II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25.10.2011 określające  SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – pozycje  1 – 14 poniżej:

Dietetycy przypominają, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim wypadku należy dostarczyć do Sekretariatu Szkoły/Przedszkola stosowne zaświadczenie lekarskie o alergii występującej u dziecka.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia

Uwaga 1 c.d.                                                                                                                                                   Strona 2/2

vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

  ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Źródło :  PL 22.11.2011 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 304/43

 

Uwaga 2.                                                                                                                              

Gramatura  posiłków:

Zupa   -  300 gr.

Skrobia  -  100 gr.

Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.

Surówki     -  100 gr.

Skontaktuj się z nami

Prywatna Szkoła Podstawowa im. Tony Halika

  • ul. Norwida 59
  • 84-240 Reda
Wyślij wiadomość